sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Lomani Pohjoismaissa

Te, jotka olette jo ihan kyllästyneet joulun ja uuden vuoden aikaan, skipatkaa tämä postaus :D Mutta. Voisinpa mä kääntää kelloa ajassa kaksi viikkoa taaksepäin. Mulla on nimittäin ollut maailman paras loma Pohjoismaissa. Kiitos ihana S, perhe ja ystävät ♡ Yritin kovasti ottaa myös aurinkoa lomalla, vaikka sää ei ehkä ollut ihan se ihan otollisin täydellistä brunaa toivoessa.


Loma alkoi matkalla Pariisista Västeråsiin. Lensin Finnairilla Helsingin kautta. Voin kovin pahoin Helsingin lennolla ja sain mitä ihaninta apua ja tukea huonossa olossani Finnairin henkilökunnalta. Kiitos Finnair 

Perjantaina S:llä oli asunnon näyttö, joten jouduin karkaamaan kotoa. Kävelin ihanassa pakkassäässä aamupäivällä Vallbyn kahvilaan (Systrarna på Gaggeska gården) ja nautin ihanan suodatinkahvin. Musta on tullut Pariisissa hyvän suodatinkahvin rakastaja. Siellä ei saa mistään muualta kuin Starbucksista hyvää suodatinkahvia. Mun saksalainen kollega on ihan kauhuissaan kun maksan 3 euroa suodatinkahvista Starbucksissa, mutta mulle se on luksusta. Palkka oli juuri tullut, joten käytin aikani ostamalla osakkeita ja tutkimalla instagramin innostavaa maailmaa.

Perjantai-iltana käytiin S:n vanhempien luona syömässä riisipuuroa. Lauantaina hengattiin kotona, pakkasin viimeiset joululahjat ja illalla nautittiin ruotsalainen joulupäivällinen, jonka perään S kovasti haikaili. Ruotsalainen jouluruoka poikkeaa suomalaisesta siinä, että ruotsalaisessa jouluruoassa ei ole ollenkaan laatikoita, mutta sen sijaan prinssinakit ja lihapullat näyttelevät suurta roolia.


Ruokajuomaksi maistelimme ruotsalaisia Jouluoluita. Voittaja on ehdottomasti Västeråsin ihkaoma Jouluolut!


Jouluaattoaamuna lensimme Suomeen ja vietimme ihanimman jouluaaton mun vanhempien luona Espoossa. 
Meidän perheellähän ei ole mitään jouluperinteitä (kröhöm), mutta lahjoja avatessa Äiti halusi juuri sen levyn soimaan, jota aina kuuntelemme lahjoja avatessa. Eli kuten rivien välistä voi lukea, meillä on nykyään hyvin tarkat jouluperinteet ;) Aamu alkaa pitkään nukkumisella (jos on jo valmiiksi kotona Espoossa, me Ruotsista tulijat heräsimme klo 07.00..). Meillä aamu alkaa puolen päivän aikaan Joulurauhan julistuksella ja sen jälkeen syömme riisipuurobrunssin. Jossakin vaiheessa käymme aina Joulukirkossa (Espoon tuomiokirkko) ja Joulusauna kuuluu myös perinteisiimme. Illalla syömme päivällisen, jonka jälkeen avaamme lahjat. Meillä ei tänä vuonna ollut ollenkaan kinkkua, vaan ihanasti luonnossa vapaana juosseen hirven paisti.


Mun jouluherkut suomalaisessa pyödässä on ehdottomasti laatikot ja rosolli (meillä täysin vegaani eli sillitön, ja myös perunaton)!



Joulupäivänä käymme aina suunnistusseuramme järjestämässä Joulupäivän yösuunnistuksessa (JPYS). Valitsimme tällä kerralla lyhyen radan (3 km) ja juoksimme sen yhdessä S:n kanssa. JPYS:ssä on aina ideana jekkuilla. Siis ratamestarin puolesta. Tällä kerralla ulkoiluteitä oli osittain poistettu kartasta, osittain ulkoiluteitä oli liikutettu kartassa pohjoiseen päin. Ja näitä jekkuja emme tietenkään etukäteen tienneet. Etenkin viimeisen rastin haussa tämä temppu osoittui ikäväksi. Haimme rastia ulkoilutien "sisäpuolelta", josta pieni kukkula oli pitänyt löytyä. Paikalla oli kuitenkin suo ja siellä jalat märkinä etsimme, kunnes tajusimme, että hei, ulkoiluteitä on siirretty!

Loma jatkui kotona saunoessa ja meillä lomalla olleen koiran kanssa lenkkeillessä ja suunnistaessa. Käväisimme myös ekstemporee, yhden yön reissulla Oulussa. Oulussa oli kunnon unelmainen Joulusää. -11 C ja lunta. Ahh.



Vegaani ja gluteeniton tortillaherkku Oulussa. Mums!


Uuden vuoden vietimme lukioystävieni kanssa Hangossa. Söimme hyvin, joimme riittävästi skumppaa ja laskimme lasten liukumäkeä. Mukana oli myös hyvän ystäväni ihana 6 kk ikäinen jättiläispuudeli.


Järki älä jätä. Jos tulet Suomeen talvella lomalle, ota pipo mukaan. Mulla ei sitä ollut, mutta onneksi Hangossa oli melkein ihan mua odottamassa punainen villapipo, joka lämmitti hyvin lasten liukumäessä.


Uuden vuoden päivänä käytiin pitkällä koirakävelyllä Hangon Joulupolulla. Hieman mutaista käveltävää, mutta meren kauniissa maisemissa ei siitäkään voinut valittaa.


Hangossa kukki myös orvokit!


Kotimatkalla kävimme Fiskarsissa. Eipä näkynyt muita turisteja räntäsateessa :D Ihania jouluvalaistuksia mm. tämä ihana hevonen!!!


Suomesta ostin myös Hawaijilla tuotettua spirulinaa. Tuoksuu ihan samalta kuin meidän akvaariokalojen ruoka! Mumsmums...

Jatkoimme vuoden alussa lomaa matkustamalla takaisin Ruotsiin ja Västeråsiin. S on ollut töissä päivisin, mä olen lähinnä hiihtänyt ja ollut kotona. Ihanaa. Lomalla pitäisi tosiaankin aina varata aikaa vaan kotona hengailuun ihan lähes sinne tylsistymiseen saakka.


Västeråsista löytyy ehkä maailman söpöimmät, sydämenmuotoiset jouluvalot ♡


PS. Täytin lomalla 29 vuotta. Syksyllä muistelin, että olisi ollut jo kolmekymppisten aika, mutta ehei! Vielä vuosi alle kolmekymppisenä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti