perjantai 8. maaliskuuta 2013

Saaristolaisleipä

Tämä ei ole mikään terveellinen fitnessresepti, tämä on herkkuresepti! Joulun tienoilla leivoin useaan otteeseen saaristolaisleipää. Se oli mun jouluherkku! Saaristolaisleipä sisältää runsaasti kuituja, mutta myös sokereita, siihen käytetyn valtaisan siirappimäärän takia.


Saaristolaisleipä, 3 kappaletta

Taikina:

1 l piimää
2,5 dl tummaa siirappia
1 rkl suolaa
2 pss kuivahiivaa
3 dl ruisjauhoja
2 dl maltaita
3 dl kauraleseitä
12 dl vehnäjauhoja

Paiston aikainen voitelu:

Vettä ja maun mukaan tummaa siirappia sekoitettuna. (Vesi kannattaa lämmittää kädenlämpöiseksi, jotta siirappi liukenee paremmin.)

Ohje:

Lämmitä piimä kattilassa reilusti kädenlämpöiseksi (42 °C). Sekoita piimän lämmetessä kuiva-aineet sekaisin, lukuunottamatta vehnäjauhoja. Kun piimä on lämmennyt, lisää kuiva-aineseos piimän joukkoon lusikka kerrallaan kokoajan sekoittaen. Lisää siirappi ja sekoita. Lopuksi lisätään vehnäjauhot. Taikina saa jäädä reilusti löysäksi, jotta leivästä tulee ihanan pehmeä. 

Anna leipien kohota liinan alla kaksi tuntia. Leipiä paistetaan vuoissa kolme tuntia 150 °C lämpötilassa. Niitä on hyvä voidella vesi-siirappi -seoksella paistamisen aikana noin tunnin välein, jotta leivistä tulee supermehukkaita :) Leivät ovat todella pehmeitä heti uunista ottamisen jälkeen ja niiden kannattaa antaa rauhassa jäähtyä seuraavaan päivään. Tuoksu on kyllä niin huumaava, että ainakin mun oli kyllä ihan pakko heti vähän maistella voin kanssa! Naminaminami!!!<3 Nämä on hauskoja leipiä sen takia, että ne vain paranevat vanhetessaan. Jostain netistä luin, että ne säilyvät jopa kuukauden! Mutta voin kertoa, että nämä on niin herkkua, että menevät kyllä parempiin suihin ennen kuin kuukausi on kulunut :D
Olen pohtinut voisiko saaristolaisleivästä tehdä vähäkalorisempaa versiota eli voisiko siirapin korvata vaikkapa kalorittomalla, makeutusaineella makeutetulla, siirapilla. Varteenotettava vaihtoehto löytyy mm. Fitnesstukun valikoimistaOnko kellään kokemusta makeutusaineella makeutetusta saaristolaisleivästä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti